Web Tasarımda Biçimsel Özellikler


Web Tasarımda Biçimsel Özellikler

Web tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de web sitesinin biçimsel özellikleridir. Biçimsel özelliklerden kasıt ise web sitesinin görünümüdür. Sitenin görüntüsünü oluştururken de bazı özelliklere dikkat etmek gerekir. Bunların en başında ise renklerin uyumu ve renklerin dengesi gelmektedir. Web tasarımı yaparken sitenizde kullanacağınız renkler kullanıcıların gözünü yormamalı ve renkler birbiri ile uyumlu olmalıdır. Sitenizde bulunan yazıların rengi de okuma sırasında kolaylık sağlayacak renkler olmalıdır. Okunurluğu arttırmak için de arka plan rengi ile yazı renklerinin mümkün olduğunca zıt renkli olmasına özen göstermelisiniz. Arka plan rengini koyu bir renk seçtiyseniz yazı rengini açık renklerden tercih etmelisiniz. Ya da arka plan rengini açık bir renk seçtiyseniz yazı rengini koyu bir renk seçmelisiniz.

Mesela arka plan siyah veya siyaha yakın bir renk ise yazı rengi beyaz veya beyaza yakın bir renk olabilir. Ayrıca web tasarım yaparken üç tane ana renk seçilmelidir. Daha fazla sayıda renk kullanmak sitenin renk uyumunu bozacaktır. Bu da sadeliğin kaybolmasına ve kullanıcıların siteye girdiğinde gözlerinin yorulmasına neden olacaktır. Web tasarımı yapılan sitenin bir logosu bulunuyorsa sitede kullanılan renklerin de bu logoya uygun olması gerekir. Seçeceğiniz renklerin ise siteye uygun olması önemlidir. Sıcak, soğuk ve nötr renklerden hangisinin siteye daha uygun olduğu ise tasarımcıya kalmış bir şeydir.

Sıcak renkler kırmızı, sarı, turuncu ve bu renklerin tonlarıdır. Sıcak renkleri sitemizde daha az tercih etmemiz kullanıcıların gözünü etkilemeyecektir. Soğuk renkler ise mavi, mor, yeşil ve bu renklerin tonlarıdır. Bu renkleri kullanmamız durumunda kullanıcıların gözleri sıcak renklere oranlar çok daha az yorulacaktır. Nötr renkler ise siyah, beyaz ve bu renklerin tonlarıdır. Nötr renkler genellikle arka plan renkleri ve yazı renkleri olarak tercih edilmektedir.

Site içerisinde biçimsel özelliklerden biri de okunabilirliktir. Bir sitenin okunabilir olması kullanıcıların site hakkında daha rahat bilgi sahibi olmasında ve kullanıcıların sitede daha rahat vakit geçirebilmesine olanak sağlar. Okunabilirliği arttırmak için de başlık ve yazıları düzenli bir şekle sokmak gereklidir. Okunabilirliği arttırmanın en kolay yollarından biri de uzun metinler oluşturmamaktır. Mümkün olduğunca kısa metinler halinde yazılar yazmak okunabilirliği arttıracak ve kullanıcıların yazıyı okurken sıkılmamasını sağlamaktadır. Ayrıca doğru yazı tiplerini kullanmakta okunurluğu arttıracak bir diğer yöntemdir. Yazı fontlarını çok çeşitli tutmamak web tasarım yaparken sadeliği de arttıracaktır. Web tasarım yaparken kullanılan yazı tipleri genellikle aynıdır. Arial ve Helvecta gibi yazı tipleri web sitelerinde en çok kullanılan yazı tipleridir. Bu yazı tiplerinin okunması da Times New Roman gibi yazı tiplerine oranla daha kolaydır. Özellikle okumakta zorlanan kişiler için yazı fontlarının ve büyüklüklerinin düzgün seçilmesi çok önemlidir.

Web tasarım yaparken nesneler ve yazılar arasındaki boşluklara da dikkat etmek gerekir. Okunurluğu arttırmanın yollarından biri de boşluklardır. Oluşturulan bu boşluklar ile hem görsel olarak güzel bir tasarım oluşacak hem de okunurluk artacaktır.

 

 

 

Web Tasarımda Biçim, Web Tasarımda Biçimsel Özellikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Web Sitenizi Ücretsiz Analiz Edelim

Seo Analiz