Site Yapımında Layout ve Navigation


Site Yapımında Layout ve Navigation

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımızda ise sizlere site yaparken layout, navigasyon ve yazı fontları hakkında bilgiler paylaşacağız.  Site yaparken layout bölümü, sitenin sayfasını ilgilendiren bir tasarım konusu olmaktadır. Layout yaparken, basit tasarımlar kullanmanız faydalı olacaktır. Basit bir tasarım seçerek, logo kullanacaksanız ana sayfanın sol üst köşesine yerleştirebilirsiniz. Oluşturduğunuz menülerde, ana sayfada kolaylıkla tıklanabilmeli, ana sayfanız fazla kalabalık olmayacak şekilde olmalıdır. Çok kalabalık olan özellikle ana sayfalar, kullanıcı kitlenin kafasını karışmaktadır. Yapılan araştırmalar ve anketlere göre, bir siteye giriş yapan kullanıcılar 5 ila 10 saniye sonra siteden çıkış yapabilir veya sitede daha fazla vakit geçirmeye başlayabilir. Bunun en büyük etkeni ise, ana sayfanın kalabalık olmamasıdır. Çok kalabalık ve karmaşık olan tasarım veya layoutlarda kullanıcılar beklediği hizmeti alamayacağı için, kafası karışacak ve siteyi kapatacaktır. Az olan ama zengin içeriklere sahip, düzgün ve çok fazla dikkat çekmeyen görsellerle desteklenmiş siteler,  kullanıcıyı daha çok sitede vakit harcamasını sağlamaktadır. Bundan dolayı layout yaparken basit tasarımlarla ana sayfanızı oluşturmalı ve kullanıcıyı yoracak ve kafasını karıştıracak içerik ve görsellerden kaçınılmalıdır.

Web tasarım yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu yazı fontu seçimidir. Yazı fontları işletim sistemlerine göre değişiklik göstermektedir. Fakat temel olarak 6 tane yazı fontu bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullananları Arial ve Helvetica yazı fontlarıdır.  Helvetica yazı fontu daha çok MAC işletim sistemlerinde kullanılmaktadır. Arial ise, PC tabanlı işletim sistemlerinde kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra verdana, tahoma ve calibri gibi yazı fontları da web tasarım yapan kişiler tarafından çokça kullanılmaktadır.  Yazı fontları yapacağınız sitenin içeriğine ve amacına göre değişiklik göstermektedir.  Örneğin banka, holding veya şirket gibi ciddi ve güven hissi vermesi gereken bir site hazırlıyorsanız, Times New Roman yazı karakterini kullanmanız en doğru seçim olacaktır. Diğer yandan güncel ve daha çok gençlere hitap edecek canlı ve dinamik bir site hazırlıyorsanız,  burada tırnaksız bir yazı fontu olan Arial’ı veya Helvetica’yı  kullanmanız güzel bir seçim olacaktır. Kullanacağınız yazı fontunun boyutu 1M olması, yazı boyunun 100 olması demektir.  Boyutu 1M olan bir yazı fontu, sitede 10 piksellik bir alan kaplayacaktır. Fakat bu boyuttaki yazıları, gözleri bozuk veya yaşlı insanlar çoğunlukla okuyamayacaklardır. Ayrıca 10 piksellik bir yazı okuyan kişinin gözlerini ağrıtacaktır. Bundan dolayı 12 pikselin altına düşmeden yazı fontlarınızı boyutlandırmanız daha faydalı ve yazının okunur olmasını sağlayacaktır.

Web tasarım yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, yatay navigasyon ve dikey navigasyondur. Web sitesi navigasyonu yani dolaşım tasarımı yaparken,  iki farklı türde navigasyon ayarlayabilirsiniz. Sayfanızı yatay veya dikey dolaşım olarak tasarlayabilirsiniz. Yatay ve dikey navigasyonların artı ve eksikleri  mevcut olmaktadır. Dikey navigasyonlu tasarımlarda,  kaydırma çubuğu aşağıya doğru çok fazla uzayabilecektir. Bu durumda kullanıcıyı olumsuz etkileyecektir. Yatay navigasyonlarda ise   içerikler ve menüler ekrana yayılacağından daha çok alan kullanılabilecektir. Bundan dolayı kullanıcı daha rahat ve sıkılmadan sitede dolaşım yapabilecektir.

 

 

Web Tasarım, Bakırköy Web Tasarım, Web Tasarım Bakırköy, İnternet Sitesi, Web Sayfası Tasarımı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Web Sitenizi Ücretsiz Analiz Edelim

Seo Analiz